Mediation is in vele situaties een geschikte vorm van conflictbemiddeling. Mediation wordt steeds populairder en wordt het meest toegepast bij echtscheidingen en arbeidsconflicten. Ook bij familieconflicten en burenruzies biedt het vaak uitkomst.
Mare Mediation is breed inzetbaar en werkzaam in de provincie Friesland, waaronder de waddeneilanden Terschelling en Vlieland.
Mediation is een proces waarin partijen onder begeleiding van een onafhankelijke mediator samen op zoek gaan naar een oplossing voor hun conflict of probleem. Het streven hierbij is een oplossing te vinden die aan de belangen van alle partijen tegemoetkomt en waar ieder zich in kan vinden. Mediation kan helpen een conflict op te lossen zonder dat een gang naar de rechter gemaakt moet worden, bijvoorbeeld bij een (echt)scheiding, een arbeidsconflict of een conflict met een overheidsinstantie.
Met mediation hebben jullie zelf invloed op de oplossing van het conflict. In een juridische procedure bepalen de advocaten doorgaans de standpunten en uiteindelijk velt de rechtbank een oordeel. De uitkomst is dan onzeker en ligt buiten jullie invloed. Bij mediation bepalen jullie zelf de standpunten, bedenken jullie zelf mogelijke oplossingsrichtingen en onderhandelen jullie zelf – onder begeleiding van de mediator – over de uiteindelijke oplossing van het geschil. De ervaring leert dat hiermee een beter resultaat wordt bereikt dan wanneer de rechter een oplossing voor het geschil vaststelt. Het is bovendien een stuk sneller en goedkoper.
Hoewel mediation toekomst- en oplossingsgericht is, is er ook voldoende ruimte voor jullie verhaal en emoties. Uit de praktijk blijkt namelijk dat als bij partijen de emoties nog te veel overheersen, het bespreken van praktische en juridische zaken heel lastig is. Pas als de emoties onder controle zijn, kunnen er goede afspraken worden gemaakt.
Mediation is echter geen therapie. Het doel is om een zorgvuldige en effectieve oplossing te vinden voor een afgebakend en specifiek conflict.
Mediation helpt om (weer) samen in gesprek te komen en daardoor meer inzicht te krijgen in het conflict en elkaars situatie, standpunten en belangen. Dit voorkomt escalatie en leidt in de regel tot een verbetering van de onderlinge communicatie en relatie. Dit kan enorm waardevol zijn als je in de toekomst nog samen verder moet als ouders, collega’s of buren. Maar het kan ook zorgen voor een prettige afsluiting van de relatie.
Er gelden twee belangrijke uitgangspunten bij mediation:
Vertrouwelijkheid
Alles wat in de mediationgesprekken wordt gezegd, blijft tussen partijen en de mediator. Op alle partijen rust dan ook een geheimhoudingsplicht, waarvoor van tevoren wordt getekend. Dit betekent dat men in mediation in volledig vertrouwen met elkaar kan spreken.
Vrijwilligheid
Mediation werkt alleen als beide partijen er samen uit willen komen en bereid zijn om samen naar een oplossing te zoeken. Ook nadat het eerste mediationgesprek is aangegaan, behouden beide partijen het recht om de mediation te beëindigen. Dan staat altijd nog de weg naar de rechter open.
Een mediator bemiddelt tussen partijen die in conflict zijn of gaan scheiden, door de gesprekken en de onderhandelingen tussen partijen te begeleiden en te structureren. De mediator is gedurende het gehele proces onafhankelijk, neutraal en onpartijdig. Dat betekent dat deze geen eenzijdig belang heeft, zoals een advocaat, en geen standpunt zal innemen, zoals een rechter. Op inhoudsniveau blijven de partijen zelf de baas in het conflict. Voorts zorgt de mediator ervoor dat alle partijen kunnen vertellen wat hun dwars zit en ieders behoeftes, zorgen en wensen op tafel komen en zorgvuldig worden afgestemd.
De mediator zorgt voor gespreksstructuur, creëert ruimte voor verschillende perspectieven en invalshoeken en bewaakt de voortgang en procedure. Tevens zorgt deze ervoor dat alle partijen gelijkwaardig aan het woord komen en ieder zich gehoord voelt. Alle standpunten en belangen van de partijen worden in kaart gebracht en de mediator probeert ruimte te kweken voor wederzijds begrip en werkt oplossingsgericht.
Doel is om de verstoorde communicatie tussen partijen weer op gang te helpen, hen beter zicht te laten krijgen op het geschil en hun besluitvorming te verbeteren, zodat partijen uiteindelijk in staat zijn om samen tot een oplossing te komen die bij hen past. De mediator legt vervolgens de gemaakte afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst of in geval van echtscheiding een convenant en eventueel ouderschapsplan.
“Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er echt contact”
Lotte is als mediator aangesloten en geregistreerd bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Een MfN-geregistreerde mediator heeft een door het MfN erkende opleiding met succes afgerond en is geslaagd voor de kennistoets en het praktijkexamen. De titel MfN-registermediator is een beschermde titel en een waarborg voor kwaliteit.
De MfN houdt in zijn register een lijst bij van mediators die voldoen aan strikte eisen. MfN-geregistreerde mediators moeten zich jaarlijks laten bijscholen en een door het MfN vastgesteld aantal mediations uitvoeren. Voorts zijn zij gebonden aan de MfN-gedragsregels en onderworpen aan klacht- en tuchtrecht. Dat geeft u de garantie op onder meer onafhankelijkheid, onpartijdigheid en vertrouwelijkheid. Doordat Lotte de specialisatieopleiding familiemediation heeft gevolgd, is aan haar MfN-registratie de accreditatie familiemediator toegevoegd.