Een conflict in de familie is altijd ingrijpend. Het zijn immers meestal de mensen die het dichtst bij je staan en dan komt een ruzie extra hard aan. Een familieruzie kan vaak jaren voortslepen en steeds meer familieleden beïnvloeden of zelfs families uit elkaar drijven.
Veel mensen kiezen bij een familieconflict voor mediation, juist omdat ze elkaar in het leven tegen blijven komen. Dan kun je beter op zoek gaan naar een manier om de familierelatie te herstellen in plaats van elkaar te ontlopen.
Bij familiemediation komen alle partijen samen aan tafel en krijgt eenieder de kans om – onder leiding van een neutrale mediator – zijn of haar verhaal te doen. Daardoor ontstaat vaak al wat meer begrip. De mediator helpt u zicht te krijgen op het conflict, bevordert dat ieder zich verdiept in de belangen van de andere betrokkenen en begeleidt u vervolgens om samen tot een oplossing te komen, waarbij zoveel mogelijk tegemoet wordt gekomen aan ieders wensen en behoeftes.
Het beoogde resultaat is de totstandkoming van afspraken die relationeel, financieel en/of juridisch houtsnijden en duurzaam zijn voor de toekomst.
Er zijn veel conflictsituaties die in aanmerking komen voor familiemediation:
Binnen familiemediation verdient nalatenschapsmediation speciale aandacht. Conflicten rond overlijden van dierbaren kunnen erg complex zijn. Het overlijden of het naderen daarvan kan de verhoudingen in de familie op scherp zetten. Verdriet, rouw en rolverdelingen kunnen hierbij factoren zijn. En daarnaast alles wat geregeld moet worden: de uitvaart, de afwikkeling van de erfenis en andere praktische, financiële en juridische zaken. Dit kan mensen dichter bij elkaar brengen, maar kan ook leiden tot spanningen. Kwesties uit het verleden kunnen weer opkomen en leiden tot ruzie. Degene die bijvoorbeeld veel voor moeder gezorgd heeft, voelt zich niet gewaardeerd, terwijl degene die verder weg woonde zich niet gezien voelt. Ruzie kan dan zelfs ontstaan om het kleinste theekopje, dat een emotionele waarde voor beiden heeft. Soms loopt de spanning zo hoog op, dat de familieleden of andere erfgenamen er zelf niet meer uitkomen. Een mediator kan dan uitkomst bieden.
Als familiemediator met kennis van het erfrecht, kan ik – naast de rol van de notaris – begeleiding bieden aan uw familie en eventueel andere betrokkenen / erfgenamen bij het afwikkelen van de erfenis of in de periode daarna, om zo familieconflicten te voorkomen of op te lossen.
Er kan ook nalatenschapsmediation plaatsvinden vóór het overlijden. Dit is bedoeld om conflicten te voorkomen. Dit houdt in dat jullie onder begeleiding van een mediator in gesprek gaan over moeilijke situaties die kunnen ontstaan rond of na het overlijden, vaak van één van de ouders. Samen afspraken maken over wat er nu of straks moet gebeuren, om te zorgen dat er geen ruzie ontstaat.
“Nalaten in harmonie is de meest waardevolle erfenis!”